آنطور که پیداست در دنیای امروز که تکنولوژی حرف اول را در پیشرفت و توسعه میزند، کمتر به سلامت و آسایشمان می اندیشیم. سرعت و کیفیت کارها بیشتر شده است. اما آیا این سریع شدن توانسته است تاثیر بسزایی در ایجاد رفاه و آرامش انسان ها بگذارد بگونه ای که عوارض ناشی از آن ناچیز و یا بی اثر باشد؟ احتمالا پس از خواندن این مقاله که به مضرات و عوارض استفاده از لیوان یکبار مصرف و ظروف پلاستیکی اشاره خواهیم کرد، جواب روشنی به این پرسش خواهیم داد و راههای جایگزین را نیز معرفی خواهیم کرد. مسلم است که ظروف یکبارمصرف سالم نیز در دسترس ما میباشد. اما شناخت و چرایی استفاده از آنها را باید بدانیم.
ظروف پلاستیکی در تماس با نوشیدنیها و مواد غذایی بالخاص داغ سمی بوده و به دلیل آزاد کردن ماده «مونومر استایرن» ایجاد سرطان در بافت های کبد را سبب میشوند. این ماده همچنین ماده دیوکسین آزاد شده توسط این ظروف بروز سرطان سینه در بانوان را نیز شدت میبخشد.
خوردن پلاستیک سرطانزا است
به گفته متخصصان درمان و بهداشت هنگام ریختن یکه نوشیدنی داغ در فنجان های یکبار مصرف پلاستیکی، از هنگام سرو تا زمان سرد شدن و نوشیدن میکرئوپلاستیک های موجود در بدنه لیوان در مایع موجود در لیوان حل شده و هنگام نوشیدن به بدن ما منتقل میگردند. به گفته مجله «کموسفر» دوز حل شده این میکروپلاستیک ها در هر فنجان، 3 میلی گرم بوده است که این مقدار برای پلاستیک کمی ترسناک به نظر میرسد. اگر این مقدار توسط زنان باردار استفاده شود تاثیر مخرب آن روی جنین دوچندان خواهد بود.
یکی دیگر از ترکیبات شیمیایی موجوئد در بدنه ی ظروف یکبار مصرف پلاستیکی «بیسفنول» هست که سالیانی است برای ساخت انواع پلاستیک برای ایجاد قوام درآن استفاده میگردد. این ماده سمی برای ارگانهای حبرای سایاتی و هورمونهای آن بسییار خطرناک است. تحقیقات نشان داده است که این ماده افزایش تجمع چربی ها در بدن را پی داشته و هورمون انسولین را در بدن افزایش میدهد که در نتیجه بدن به آن مقاومت نشان داده و به افزایش وزن و دیابت منجر خواهد شد. از دیگر اثرات منفی این ماده خطرناک کاهش تولید اسپرم در مردان و کاهش باروری در زنان است و در صورت باروری هم اثرات جبران ناپذیر عصبی روی جنین خواهد گذاشت. به طور کلی این ماده در عملکرد کلیه غدد درون ریز اختلال محسوس ایجاد خواهد کرد.
از دیگر عوارض سطح 2 این ماده به اختلالاتی نظیر بیخوابی و بی حوصلگی میباشد که در اثر استفاده بلند مدت این نوع ظروف پلاستیکی پدیدار شده و به طور غیر مستقیم زمینه ساز بیماری سهمگینتری خواهد بود.
همچنین شستشو این ظروف با مواد شوینده و یا ترک خوردنشان و یا هرگونه آسیب به بدنهشان، آن ها را مستعد تجمع انواع میکروب های بیماری زا میکند. اگر از عوارض زیست محیطی لیوانهای پلاستیکی و تجزیه چند صد ساله آنها در خاک صرف نظر کنیم برای سلامت خودمان هم که شده بهتر است سمت این لیوان های یکبار مصرف نرویم.
جایگزین بیضرر
مهم ترین مولفه در پیدا کردن جایگزین در استفادهی ظروف و لیوانهای بیرون بر و یکبار مصرف برای جشنها، میهمانی ها و همچنین کافهها و رستورانها این است که ظروفی را انتخاب کنیم که در مواد اولیه آنها و همچنین فرآیند ساختشان از مواد شیمیایی و چسبهای صنعتی استفاده نشده باشد. از جمله این که وزارت بهداشت کشورمان ایران، به دنبال وضع قوانینی است که استفاده و فروش ظروف بیرون بر پلاستیکی را محدود و ممنوع نماید.
لیوان های کاغذی جدید که در ساخت آنها از مواد شیمیایی استفاده نمیشود و در عین حال به علت الیاف های طبیعی استفاده شده در آن نظیر بامبو و نیشکر، قدرت تحمل دمای بالای 100 درجه را نیز دارا هستند انتخابی ایده آل و مطمئن برای استفاده با خیال راحت هستند که هیچگونه عوارض سبک یا سنگینی را بر بدن تحمیل نمیکنند. این لیوان های گیاهی، قابل بازیافت بوده و در صورت دفن در خاک و یا سوزاندن عوارض کمتری را بر محیط زیست و جو زمین وارد میسازند. همچنین با امکان چاپ اختصاصی لیوان کاغذی میتوانید محصولی سفارشی و تبلیغاتی را در دسترس داشته باشید.
البته باید دانست لیوان های کاغذی پلی اتیلنی که در جداره داخلی آنها یک لایه نازک از پلی اتیلن برای جلوگیری از جذب مایعات داخل بدنه لیوان در آنها تعبیه شده است از این قاعده مستثنی بوده و به طور کلی پیشنهاد نمیگردد. لیوان کاغذی داریک پک از کاغذ باگاس استفاده کرده که مواد پلیاتیلنی آن در معرض تماس با نوشیدنی قرار نمیگیرد. در ذیل به برخی از مزایای جایگزین کردن این ظروف اشاره میگردد:
- در ساخت ظروف کاغذی از مواد شیمیایی و صنعتی استفاده نمیگردد.
- گرمای بالای 100 درجه را تحمل میکند.
- نوشیدنی های داغ مانند چای و قهوه واکنشی با لیوان کاغذی نشان نخواهند داد.
- قابمحیط زیست خود آنهارا بازیافت میکند.
- در ساخت آن ها از مواد تجدید ناپذیر مثل نفت استفاده نمی شود.