نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آینده نزدیک یک ناوگروه خود را برای اولین بار به قطب جنوب اعزام خواهد کرد.
به گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری تسنیم، نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران قصد دارد در آینده نزدیک یک ناوگروه خود را برای اولین بار به منطقه قطب جنوب اعزام کند.
بهنظر میرسد این موضوع یکی از اهداف اصلی مأموریت ناوگروه 360 نیروی دریایی ارتش در سفر طولانیمدت خود به دور کره زمین نیز بوده است.
ناوگروه 86 نداجا (با نام عملیاتی 360) متشکل از ناو رزمی دنا و ناو لجستیک مکران در جریان مأموریت اخیر به دور کره زمین، از تنگه ماژلان در جنوب قاره آمریکا عبور کرد که نزدیکترین منطقه به قطب جنوب است و تست بدنه فولادی ناو ایرانی دنا (بهعنوان یکی از کاندیداهای اصلی برای حضور در برنامه اعزام به قطب جنوب) در آبهای سرد، یکی از اهداف این حضور بوده است.
تصویری از ناو رزمی دنا و ناو لجستیک مکران در مأموریت دور کره زمین
قطب جنوب از مهمترین مناطق استراتژیک جهان است که مورد توجه بسیاری از کشورها قرار دارد.
52 کشور عضو معاهده جنوبگان هستند اما اکنون حدود 30 کشور (از جمله آمریکا، روسیه، شیلی، فرانسه، آرژانتین، هند، پاکستان و برزیل) با 70 مرکز فعال پژوهشی، در این منطقه دارای ایستگاه تحقیقاتی هستند که روسیه با 10 ایستگاه پیشتاز است.
بهگفته ابوالفضل صالح، سرپرست پژوهشکده علوم دریایی پژوهشگاه ملی اقیانوسشناسی، «حضور در قطب جنوب از جنبههای مختلف علمی، حقوقی و سیاسی، ژئواستراتژیک، اقتصادی، ظرفیتسازی و دستیابی به فناوریهای نوین دارای اهمیت است و در آینده این منطقه بهعنوان یک موضوع عمده صحنه بینالمللی مطرح خواهد شد و با توجه به منابع سرشار این ناحیه، اهمیت راهبردی آن بر حاکمیت بر نیمکرهجنوبی و مسائل علمی بیبدیل این محیط، احتمال تجدیدنظر در معاهده جنوبگان بسیار است.»
تأسیس پایگاه دائمی جمهوری اسلامی ایران در قطب جنوب بهمنظور افزایش عمق استراتژیک کشورمان، در طول سالهای گذشته مورد توجه قرار گرفته است و برنامههایی نیز برای تحقق این امر اعلام شده است اما مشخص نیست که این برنامهها اکنون در چه مرحلهای قرار دارد.
ایران بهدلیل امکان دسترسی مستقیم به قطب جنوب از سواحل مکران (بدون وجود هیچ خشکی در سر این راه)، طبق قوانین بینالمللی میتواند در بخشی از قطب جنوب ادعای حاکمیت کند.
به گزارش تسنیم، تنگه ماژلان که ناوگروه 360 نیروی دریایی ارتش از آن عبور کرد، با طول 560 کیلومتر، دارای عرضی متغیر از 3 تا 32 کیلومتر است و بهدلیل خطراتی که برای دریانوردان دارد به «تنگه مرگ» مشهور است.
تنگه ماژلان در آبهای منطقهای کشور شیلی قرار دارد و این کشور علیرغم فشارهای آمریکا، در جریان مأموریت اخیر با ناوگروه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همکاری کرد که جزئیات آن یکی از موضوعات محرمانه مأموریت این ناوگروه است.
انتهای پیام