یه لحظه چشماتونو ببندین و تصور کنین که رئیس یه کمپانی فیلمسازی تو دههی ۹۰ هستین و دنبال یه راهی میگردین که فروش فیلماتون رو حسابی ببرین بالا؛ از یه سمتی هم میدونین که کامیکها و ابر قهرمان هایی که توشون هستن، بهشدت محبوبن و مخاطبای زیادی دارن و قراره کلی خرید اکشن فیگور وجود داشته باشه. خب حالا شما بهعنوان رئيس، چه تصمیمی میگیرین؟ آفرین، تصمیم میگیرین که ابر قهرمان های محبوب کامیکها رو بیارین تو دنیای سینما و کاری کنین که علاوه بر مخاطبای همیشگی سینما، عاشقای دنیای کامیک هم، برای تماشای فیلماتون، راهی سینما بشن. این موضوع، دقیقا همون اتفاقیه که برای کاراکترای مارول افتاد و کمپانیهای فیلم، یکییکی رفتن برای خرید شخصیتهاش و مارول هم چون تو بحران مالی بود، مجبور شد که بعضی از شخصیتهاش رو بفروشه. بذارین تکتک این کمپانیهایی که حقوق مارول رو خریدن، بهتون معرفی کنم:
- نیو لاین سینما (New Line Cinema)
اولین باری که مارول، یکی از حقوقش رو به یه کمپانی فروخت، سال ۱۹۹۸ بود. اون زمان، مارول حق امتیاز تیغ (Blade) رو به نیو لاین سینما داد و کلی هم سود کرد؛ چون با اینکه تو ساخت فیلم هیچ خرجی نمیکرد، ولی توی سودش شریک بود! در حال حاضر، حق امتیاز Blade دست مارول هستش و نیو لاین سینما، با حق امتیازی که اون موقع خریده بود، فقط سه تا فیلم تیغ رو ساخت.
- کمپانی فاکس قرن بیستم (2oth Century Fox)
دومین باری که مارول، یه سری از حقوق خودش رو به یه کمپانی دیگه واگذار کرد، مربوط میشه به سال ۲۰۰۰ و کمپانی فاکس قرن بیستم. توی این اتفاق، مارول، حقوق مردان ایکس رو به این کمپانی فروخت و سود خفنی هم کرد. چند وقت بعدش، فاکس، حق امتیاز چهار شگفتانگیز و ویلینهاش رو هم خرید؛ ولی خرید موفقی نبود و فیلمهایی که ساخت، شکست بدی خوردن.
- کمپانی سونی (SONY)
توی سال ۲۰۰۲، مارول، حق امتیاز مرد عنکبوتی و ویلنهاش رو به سونی فروخت و و سونی هم سری فیلمهای مرد عنکبوتی رو ساخت و فروشگاه اینترنتی اکشن فیگور دالاران هم اکشن فیگور هاش رو آورد ولی خب به چیزی که میخواست نرسید. سونی و مارول، سر این شخصیت، درگیریها و حاشیههای زیادی داشتن و یه توافقهایی هم کردن که تو قسمت بعدی بهتون میگم آخر این ماجراها به کجا رسید.
- یونیورسال پیکچرز (Universal Pictures)
تو سال ۲۰۰۳، کمپانی مارول، حق امتیاز هالک رو به یونیورسال پیکچرز فروخت و این کمپانی هم، فیلم Hulk رو ساخت؛ ولی این فیلم هم به سرنوشت Spider-man سونی دچار شد و نتونست موفق بشه. آخرش هم یونیورسال، حق امتیاز شخصیت هالک رو دوباره به مارول واگذار کرد و بیخیال این شخصیت شد.
از اینجا به بعد داستان، یعنی سال ۲۰۰۴ به بعد، مارول تغییر رویه میده و به این فکر میفته که چرا خودش نباید از شخصیتهاش تو دنیای سینما استفاده کنه؟ چون داشت میدید که مردم عاشق حضور ابرقهرمانها تو دنیای سینما هستن و شخصیتهای کامیکهای خودش، بهترین گزینههایی هستن که میتونه ازشون استفاده کنه
- هالک دوباره مال مارول میشه
اولین قدمی که کمپانی مارول برای پسگرفتن حقوق خودش برداشت، پسگرفتن شخصیت هالک از یونیورسال پیکچرز بود. این اتفاق تو سال ۲۰۰۸ افتاد و بلافاصله بعد از اینکه هالک برگشت، مارول اولین فیلم این شخصیت رو به اسم «هالک شگفتانگیز» ساخت.
- دست مارول تو دستان فاکس
فاکس قرن بیستم و مارول، حق امتیاز اسکارلت ویچ و کوئیک سیلور رو با هم شریک شدن و بخاطر همینم هست که مارول توی انتقامجویان، تونست شخصیت کوئیک سیلور رو معرفی کنه؛ البته مارول این اجازه رو نداره که به این شخصیتها، فرزندان مگنیتو یا جهش یافته بگه و خودشم تصمیم گرفته که این دوتا رو خواهر و بردار معرفی کنه.
- سونی و مارول بلاخره به توافق رسیدن
وقتی مارول تصمیم میگیره که شخصیت مرد عنکبوتی رو توی انتقامجویان وارد کنه، تو سال ۲۰۱۵، با سونی میشینن پای میز مذاکره و به این نتیجه میرسن که مرد عنکبوتی، تو انتقامجویان حضور داشته باشه.
- شراکت دوبارهی مارول و فاکس قرن بیستم
تو سال ۲۰۱۷، مارول و فاکس قرن بیستم، حق امتیاز کری و اسکرال رو شریک میشن و بخاطر همین هم توی فیلم نگهبانان کهکشان، شخصیتهای کری حضور دارن.
- فاکس قرن بیستم، برای دیزنی شد
یکی از مهمترین کارایی که دیزنی، بعد از گرفتن مالکیت مارول انجام داده، خریدن کمپانی فاکس قرن بیستم به قیمت ۷۱/۳ میلیارد دلار هستش. این اتفاق تو سال ۲۰۱۹ افتاد و دیزنی تونست همهی امتیازای فاکس رو مال خودش بکنه
مرد آهنی رو بجز کتاب، کجاها میشه پیداش کرد؟
خب معلومه دیگه، تو دنیای فیلم و سریال و بازیهای کامپیوتری! نه نه، نگران نشین! نمیخوام با همین جواب کوتاه و سربالا شما رو بفرستم که تو انبار کاه دنبال سوزن بگردین! تو این قسمت میخوام چند تا از بهترین انیمیشن ها، فیلمها و بازیهایی که شخصیت مرد آهنی تو دنیای مارول توشون حضور داره رو بهتون معرفی کنم تا اگه دلتون برای این قهرمان خفن تنگ شد، بدونین که کجا میتونین پیداش کنین. خب اول بریم سراغ فیلمهایی که آیرون من توشون حضور داره :
- Incredible Hulk ( سال تولید 2007)
- Iron Man (سال تولید: ۲۰۰۸)
- Iron Man 2 (سال تولید: ۲۰۱۰)
- The Avengers (سال تولید: ۲۰۱۲)
- Iron Man 3 (سال تولید: ۲۰۱۳)
- Avengers: Age of Ultron (سال تولید: ۲۰۱۵)
- Captain America: Civil War (سال تولید: ۲۰۱۶)
- Spider-Man: Homecoming (سال تولید: ۲۰۱۷)
- Avengers: Infinity War (سال تولید: ۲۰۱۸)
- Avengers: Endgame (سال تولید: ۲۰۱۹)
- Black Widow (سال تولید: ۲۰۲۰)
قبل از اینکه انیمیشنهایی که مرد آهنی توشون هست رو بهتون معرفی کنم، میخوام یه چیز جالب در مورد فیلمهای مرد آهنی یک و دو بگم! توی فیلم مرد آهنی ۱، اونجایی که تونی استارک اسیر میشه، کسایی که اونو دزدیدن، ماجرای فیلم رو کلا فاش میکنن؛ ولی خب چون داشتن به زبون اردو صحبت میکردن، فقط کسایی که زبون پاکستانی بلدن، تونستن متوجه حرفاشون بشن! در مورد مرد آهنی ۳ هم باید بگم که ساخت این فیلم، تقریبا ۲۳ سال زمان برده! چون از سال ۱۹۹۰ ساختش شروع شده و سال ۲۰۱۳ منتشر شده. خب بریم ببینیم مهمترین انیمیشنهای مرد آهنی چیا هستن:
- انیمیشن سریالی The Marvel Super Heroes (سال تولید: ۱۹۶۶)
- انیمیشن سریالی Spider-Man and His Amazing Friends (سال تولید: ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳)
- انیمیشن سریالی Iron Man (سال تولید: ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶)
- انیمیشن سریالی The Avengers: Earth's Mightiest Heroes (سال تولید: ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳)
- انیمیشن سریالی Hulk and the Agents of S.M.A.S.H (سال تولید: ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵)
خب دیگه، نوبتی هم باشه، نوبت معرفی بازی واسه عاشقای بازیهای کامپیوتری هستش. چند تا از بهترین بازیهای کامپیوتری که مرد آهنی هم توشون هست رو میخوام بهتون معرفی کنم: